Tio korta tips
9 av 10 höjer betygen Få personlig läxhjälp

Vill du ta dina betyg till nästa nivå? En certifierad privatlärare hjälper dig att få en djupare förståelse i ämnena och förbättra studieteknik och planering.

Läs mer

10 korta tips om att skriva ett arbete

Här följer tio saker som är mycket viktiga att tänka på när du skriver ett arbete i skolan. För en längre guide, klicka här.

1. Välj ämne

Det viktigaste när du väljer ämne är att du väljer något som intresserar dig. På så sätt blir det mycket lättare att hålla sig motiverar och lägga den tid och energi som krävs för att arbetet ska blir så bra som möjligt.

2. Håll dig till ämnet och gå inte för brett

En av nycklarna till ett bra betyg är att du går på djupet i analyser och diskussioner. För att detta ska vara möjligt krävs att du inte väljer ett alltför brett ämne, och att du håller dig till det ämne som du har valt. Det gäller också att du gallrar lite i informationen du hittar och inte försöker pressa in allt utan väljer det som är mest relevant.

3. Var källkritisk

Du kan inte lite på allt du läser, framförallt inte på internet och i gamla böcker. Var hela tiden på din vakt och använd sunt förnuft när du avgör om en källa är tillförlitlig eller inte. Det är även viktigt att använda flera olika källor för att minimera risken att få felaktig information.

4. Använd egna ord

Man får aldrig bra betyg på ett arbete om man bara skriver av sina källor. Använd egna ord och formuleringar så visar du att du tänkt over och förstått det du har läst. Det hjälper dig dessutom att komma mer på djupet i dina diskussioner och analyser.

5. Analyser och slutsatser

Det viktigaste för att ett arbete ska bli bra är att du tänker med du skriver det. Att bara beskriva och återberätta vad man har läst är inte speciellt svårt eller givande, och visar inte att du faktiskt har lärt dig något. För att visa detta måste du diskutera, analysera och dra egna slutsatser utifrån vad du lärt dig.

6. Citera inte för mycket

Detta hänger ihop med att använda egna ord. Att citera kan vara bra, speciellt om man har bra källor, men huvudsaken är fortfarande att du framför dina egna tankar, så citera bara om det hjälper dig vidare i dina diskussioner.

7. Strukturera

Att arbetet är välstrukturerat och har en bra layout är viktigt för att det ska ge ett seriöst intryck och att det du skriver kommer fram. Var konsekvent när det gäller layouten och se till att alla delar som ska finnas med gör det.

8. Tänk på läsaren

Läsaren måste förstå ditt arbete. Håll dig på en sådan nivå, både språkligt och innehållsmässigt, att det är lätt att hänga med trots att man inte är expert på ämnet. Dock måste du så klart hålla en viss nivå för att få flyt I arbetet.

9. Låt någon annan läsa

Ett av de bästa sätten att förbättra sitt arbete är att låta någon annan läsa det under tiden, gärna flera gånger. Personen som läser kommer säkert att se saker som du inte har tänkt på.

10. Referenser

För att ditt arbete ska bli trovärdigt är det viktigt att du anger var du har hittat din information. Detta gör du dels genom källhänvisningar och dels genom en referenslista. Mer info finns här.

 

Få toppresultat med en personlig studiecoach från läxhjälp.nu

Höj betygen och stärk motivationen!

Kontakta oss nu för mer information

Kom igång med läxhjälp idag!

Läxhjälp.nu logotyp

Så behandlar vi dina personuppgifter säkert

Personlig privatlärare
  • Läxhjälp i hela Sverige
  • Läxhjälp hemma eller online
  • Läxhjälp för alla nivåer
  • Börja med en prova-på-lektion
  • Ingen bindningstid
  • 9 av 10 når sina studiemål
  • Nöjdhetsgaranti