9 av 10 höjer betygen Få personlig läxhjälp

Vill du ta dina betyg till nästa nivå? En certifierad privatlärare hjälper dig att få en djupare förståelse i ämnena och förbättra studieteknik och planering.

Läs mer

Framföra

De bästa talarna kan sina tal utantill. Om du inte kan det – gå tillbaka till steg tre: Memorera.

När du håller ditt tal är det viktigt att du:

 1. Bjuder på dig själv. Använd gester för att förtydliga saker. Att hålla tal är som att spela upp en pjäs. Åhörarna har kommit för att se dig och du ska koppla greppet om dem.
 2. Talar högt och tydligt. Öva att läsa inledningen för en familjemedlem eller en kompis som sitter i motsatta hörnet av vardagsrummet. De ska kunna urskilja allt du säger.
 3. Talar lugnt. Små tystnader kan vara oerhört effektfulla. De ger tid till eftertanke.
 4. Talar med ett varierande tonläge. Öva på en familjemedlem eller kompis. Fråga vad de tycker.
 5. Rör dig målinriktat, dvs. rör dig enbart för att förtydliga någonting i ditt tal. Gunga inte fram och tillbaka, vanka inte av och an, fingra inte på pennor du har i händerna etc.
 6. Står vänd mot åhörarna och möter deras blickar. Uppmärksamma dem du talar till.
 7. Bemöter eventuella frågor och/eller motargument med lugn och respekt. Påpeka först det positiva i motargumentet och visa därefter varför det ändå är fel, t.ex. ”absolut skulle det kunna falla sig så, men…
 8. Använder hjälpmedel för att förtydliga. De får dock inte ta uppmärksamheten ifrån dig.
 9. Tar det lugnt om du säger fel eller glömmer något. Tänk på att det bara är du som vet vad som står i manuset. Om du missar något, försök att stoppa in det senare i talet eller strunta i det om det inte är nödvändigt för att åhörarna ska förstå.

Dessutom är det ett bra tips att inte ha med sig något manus om du faktiskt har jobbat på att memorera hela talet. Om du har stödorden med dig finns en stor risk att du tittar på dem hela tiden fastän du egentligen vet vad du ska säga. För att du ska våga detta krävs det dock såklart att du är säker på att du lyckats memorera hela talet.

Om du känner att du uppfyller målen i samtliga guider har du skapat ett oerhört bra utgångsläge för att lyckas utmärkt med ditt tal.

Lycka till!

Få toppresultat med en personlig studiecoach från läxhjälp.nu

Höj betygen och stärk motivationen!

Kontakta oss nu för mer information

Kom igång med läxhjälp idag!

Läxhjälp.nu logotyp

Så behandlar vi dina personuppgifter säkert

Personlig privatlärare
 • Läxhjälp i hela Sverige
 • Läxhjälp hemma eller online
 • Läxhjälp för alla nivåer
 • Börja med en prova-på-lektion
 • Ingen bindningstid
 • 9 av 10 når sina studiemål
 • Nöjdhetsgaranti