Framför böckerna
9 av 10 höjer betygen Få personlig läxhjälp

Vill du ta dina betyg till nästa nivå? En certifierad privatlärare hjälper dig att få en djupare förståelse i ämnena och förbättra studieteknik och planering.

Läs mer

Framför böckerna

Del 4 om studieteknik

Repetera

Det första av den tid du spenderar hemma på att göra skolrelaterade saker ska gå åt till repetition. Detta gör att du inte kommer behöva ”råplugga” den kunskap du bär hem i hjärnan efter en skoldag en vecka senare eller inför prov och därmed får dig att spara mycket tid.Kolla igenom dina anteckningar från dagen eller sidorna i boken efter det att du har tagit en paus när du kommit hem. Repetitionen ska ta 15-30 minuter och gör att du sprider ut plugget så du ska slippa sitta långt in på kvällarna dagarna innan provet. Ifall det är svårt för dig att sätta dig ner repetera varje dag, välj att titta igenom anteckningarna för dagens jobbigaste lektion. Du kan också välja att repetera speciella ämnen på vissa dagar t.ex. engelska på måndagar och fysik på torsdagar.

Ta paus

Ett vanligt fel är att sitta för länge framför böckerna utan paus. Det är mycket bättre att plugga fokuserat i 45 minuter och ta 15 minuters paus än att göra det halvdant i 3 timmar. När du tar paus är det viktigt att du rör på dig, tar något att äta och dricka och tänker på något annat. I början känns pauserna som slöseri med tid, men så är det inte. De tillåter din hjärna att ladda om och börja läsa mer koncentrerat och intensivt än du annars hade gjort. Se dina pauser som en belöning för pluggandet och belöna dig själv med något (t.ex. snacks) när du lyckats sitta fokuserad i 45 minuter.

En sak i taget

För att kunna plugga fokuserat gäller det att veta exakt vad man ska göra. Skriv ner på en lapp vad du ska hinna göra under nästa studiepass, det kan vara t.ex. lösa ett antal uppgifter, skriva ett par stycken eller läsa några sidor. Ditt mål kommer hjälpa dig att veta hur intensivt du behöver arbeta och därför också hjälpa dig att behålla koncentrationen. Efter ett tag kommer du att lära dig hur länge du kan förbli fokuserad; använd den kunskapen för att sätta rimliga mål som du kan uppfylla.

Tid och plats

För att du ska kunna studera effektivt behöver du en lugn och avslappnad miljö utan distraherande föremål. Hitta en plats där du bara pluggar och där du stänger av mobiltelefonen för att inte bli störd. Din hjärna kommer att förknippa platsen med att studera vilket gör att du utan problem kommer att kunna koncentrera dig på det du ska göra. Inte endast platsen du pluggar på spelar roll. Även din alldeles egna studieplats tappar sin funktion om du sitter mitt i natten och läser. För en bra inlärningsförmåga krävs det att du är pigg och uppmärksam. Om du tränar ska du läsa läxorna före träningen om det är möjligt. Efter träning är du av naturliga skäl trött av ansträngningen och när man är trött är detsvårare att koncentrera sig och lära sig saker. Då är det bättre att ha läxorna avklarade och kunna ägna resten av kvällen åt att koppla av och umgås med familjen eller läsa en god bok.

Få toppresultat med en personlig studiecoach från läxhjälp.nu

Höj betygen och stärk motivationen!

Kontakta oss nu för mer information

Kom igång med läxhjälp idag!

Läxhjälp.nu logotyp

Så behandlar vi dina personuppgifter säkert

Personlig privatlärare
  • Läxhjälp i hela Sverige
  • Läxhjälp hemma eller online
  • Läxhjälp för alla nivåer
  • Börja med en prova-på-lektion
  • Ingen bindningstid
  • 9 av 10 når sina studiemål
  • Nöjdhetsgaranti