På lektionerna
9 av 10 höjer betygen Få personlig läxhjälp

Vill du ta dina betyg till nästa nivå? En certifierad privatlärare hjälper dig att få en djupare förståelse i ämnena och förbättra studieteknik och planering.

Läs mer

På lektionerna

Del 3 om studieteknik

Var aktiv

Alla som någon gång varit passiva under en lektion vet hur lätt det är att börja ”kippa” med ögonen eller drömma sig bort och börja tänka på annat än det läraren berättar. Det är ingen behaglig känsla i efterhand när man upptäcker att man missat viktig information.

Genom att vara vaken och aktiv på lektionerna sparar du massvis av tid som du istället hade behövt lägga på att läsa ikapp eller plugga in det du missat på lektionen. Titta på läraren eller tavlan samtidigt som du lyssnar; på så vis använder du både syn och hörsel vilket gör att informationen har lättare för att fastna i hjärnan.

Dessutom blir skolan mycket roligare och lektionerna går snabbare! Fråga, tyck till och dra egna slutsatser. Koppla det du hör och ser på lektioner till något av dina intressen; jämför, leta efter likheter och skillnader. Det kan verka konstigt, men får dig att minnas mycket bättre och gör lärandet roligare.

Ta anteckningar

När du förutom att lyssna och titta också tar anteckningar sätter du ännu en del av hjärnan i arbete, något som ytterligare gör det lättare för dig att lära och komma ihåg. Fast det är viktigt att du tar anteckningar på rätt sätt och inte bara skriver utan att tänka. Självklart ska du anteckna på ett sätt som känns rätt för dig, men för att du ska få så bra resultat som möjligt ska du tänka på:

  • Antecknandet får inte ta så mycket fokus så det tvingar dig att titta ner i anteckningsblocket hela lektionen. Anteckningarna ska hjälpa dig att komma ihåg lektionen senare, läraren och tavlan är viktigast under lektionstid.
  • Hur anteckningarna ser ut spelar ingen roll. Det viktiga är att du förstår dem och att de hjälper dig minnas vad läraren berättade under lektionen. Rita bilder, skriv enstaka ord, förkortningar eller gör tabeller.

Dessutom är det vanligt att läraren tar upp information som inte finns med i boken. Det kan vara en aktuell nyhet som kan kopplas till det ni pratar om eller egna tankar och idéer som inte finns med i boken ni använder. Vissa lärare sorterar bort fakta de tycker är onödiga i boken och bara pratar om det viktigaste, vilket gör att du vet vad du ska lägga ner tid på inför provet eller uppsatsen.

Ställ frågor

Som elev ska du alltid komma ihåg att du är den viktigaste personen i klassrummet tillsammans med dina klasskamrater. Läraren är där för din skull för att hjälpa dig förstå. Ställ frågor till läraren, klasskompisar eller en privatlärare om du vill ha något förklarat. Du ska alltid fråga när du vill ha mer information om ett ämne eller om du vill få det förklarat på något annat sätt. Alla lärare uppskattar elever som är entusiastiska, nyfikna och intresserade.

Få toppresultat med en personlig studiecoach från läxhjälp.nu

Höj betygen och stärk motivationen!

Kontakta oss nu för mer information

Kom igång med läxhjälp idag!

Läxhjälp.nu logotyp

Så behandlar vi dina personuppgifter säkert

Personlig privatlärare
  • Läxhjälp i hela Sverige
  • Läxhjälp hemma eller online
  • Läxhjälp för alla nivåer
  • Börja med en prova-på-lektion
  • Ingen bindningstid
  • 9 av 10 når sina studiemål
  • Nöjdhetsgaranti