Studieteknik
9 av 10 höjer betygen Få personlig läxhjälp

Vill du ta dina betyg till nästa nivå? En certifierad privatlärare hjälper dig att få en djupare förståelse i ämnena och förbättra studieteknik och planering.

Läs mer

Studieteknik

Vad är studieteknik?

Studieteknik innebär är hur man studerar. Att förbättra sin studieteknik innebär att man lär sig knep för att underlätta studierna, till exempel olika läsförmågor, minnestekniker, planering osv. Målet med en bra studieteknik är i princip två saker:

 • Man är effektiv i sitt studerande: När man pluggar eller är på en lektion/föreläsning är man fokuserad och utnyttjar tiden, och får ut något av det.
 • Man har kontroll och slipper stress: Att plugga stenhårt dagen innan ett prov är metod som sällan lönar sig. Genom att ha kontroll över sina studier undviker man detta, utan kan sprida ut uppgifterna över en tid. Genom att ha god framförhållning undviker kan man även till stor del undvika stress.

Målet med en bra studieteknik är att lära sig så mycket som möjligt på den nerlagda tiden. Ett exempel på det är att plugga kontinuerligt jämfört med att panikplugga inför ett prov. Totalt sett lär man sig mer på att läsa korta intervall vid upprepade tillfällen jämfört med att läsa allt på en gång. Vi har här samlat tips i fem olika kategorier:

 1. 4 snabba tips – Allmänna tips för att förbättra studierna
 2. Planering & Förberedelse – Hur man ska planera och förbereda sig inför uppgifter och lektioner.
 3. På lektionerna – Hur man använder lektionerna på bästa möjliga sätt.
 4. Framför böckerna – Hur du utnyttjar tiden framför böckerna.
 5. Inför prov – Hur du förbereder dig inför prov

Att förbättra sin studieteknik

För att förbättra sin studieteknik gäller det att vara målmedveten och tänka långsiktigt. Att till exempel få in rutinen att varje dag repetera skolans innehåll när man kommer hem är en metod som inte kommer ge resultat förrän man ska börja plugga inför ett prov. Om man bara testar metoden 2 veckor är det alltså inte säkert att man kommer att se några resultat. Det gäller att bestämt köra på en metod under en längre period, därefter kan man utvärdera och tänka efter om detta passade mig. När det gäller studieteknik och hur man studerar fungerar alla olika – alla trivs bäst med olika metoder.

Metoderna som vi har med här är ganska generella och borde passa de flesta. Det som alla har gemensamt är att man alltid kan förbättra sin studieteknik och sina studievanor. Studieteknik är inget som kommer automatiskt, man måste medvetet förbättra sig. Många har dålig studieteknik för att helt enkelt sen lågstadiet vant sig vid rutiner som sedan dess fungerat mer eller mindre. Genom att utveckla en god studieteknik öppnas helt nya möjligheter för ens studieresultat.

____________________________

Våra privatlärare är experter på studieteknik. Få hjälp med matten inför provet och nå toppresultat!

Få toppresultat med en personlig studiecoach från läxhjälp.nu

Höj betygen och stärk motivationen!

Kontakta oss nu för mer information

Kom igång med läxhjälp idag!

Läxhjälp.nu logotyp

Så behandlar vi dina personuppgifter säkert

Personlig privatlärare
 • Läxhjälp i hela Sverige
 • Läxhjälp hemma eller online
 • Läxhjälp för alla nivåer
 • Börja med en prova-på-lektion
 • Ingen bindningstid
 • 9 av 10 når sina studiemål
 • Nöjdhetsgaranti