Provdagen
9 av 10 höjer betygen Få personlig läxhjälp

Vill du ta dina betyg till nästa nivå? En certifierad privatlärare hjälper dig att få en djupare förståelse i ämnena och förbättra studieteknik och planering.

Läs mer

Tips för själva provdagen

Självförtroende

Att ha ett bra självförtroende när du går för att göra provet är oerhört viktigt. Gå dit med inställningen att du kommer att göra bra ifrån dig och se det som en möjlighet att äntligen få utdelning på all den tid du har lagt ner på att plugga. Att tro på sig själv gör att man blir mindre nervös och stressad och på så sätt tänker man klarare. Bra självförtroende är såklart inget som man bara kan bestämma sig för att ha, men om du ser till att studera till provet i god tid kommer du att känna dig bättre förberedd och mindre nervös. Sluta inte att tro på dig själv bara för att du inte kan några få uppgifter, tänk på att provet består av hela 160 poäng. För att få t.ex. 1.5 brukar man behöva ca. 110 poäng, så du kan alltså missa 50 frågor och ändå få 1.5!

Lämna uppgifter

Att lämna uppgifter som man kört fast på är ett tips som man ofta får höra, men faktum är att det är extra viktigt på högskoleprovet där tidspressen är så pass hård. Naturligtvis kan du gå tillbaka om du har tid över, och kanske kommer du då på något som du hade glömt när du körde fast.

Krångla inte till det

Detta gäller framför allt på mattedelarna. Om din lösning blir alltför komplicerad och tidskrävande är det antagligen något som är fel. Uppgifterna ska gå snabbt och lätt att lösa om man har kommit på rätt metoder.

Planera kost och sömn

Det gäller att vara på topp under hela dagen, och det underlättar om du sover ordentligt dagen innan provet och ser till att äta bra. Ät en bra frukost och ha med dig något att äta i pausen och till lunch. Energidryck kan vara bra att ta om du börjar känna dig trött eller för att undvika tröttheten efter lunchen.

Håll koll på tiden

Om du ser att du ligger efter när halva tiden har gått är det läge att skynda och hoppa över de uppgifter som tar lång tid. Det finns få saker som är så stressande att glömma bort tiden och plötsligt höra att du har fem minuter kvar.

Fylla i svarsformuläret

Kom på ett bra system för att fylla i svarsformuläret, både för att vara tidseffektiv och säker på att du inte missar något. Ett bra sätt för att öka effektiviteten kan vara att fylla i formuläret varje gång du är klar med ett uppslag.

Gissa

Naturligtvis är det inte bra att behöva gissa, men eftersom frågorna är flervalsfrågor och det inte går att få minuspoäng är det lika bra att alltid svara på alla frågor.

Läs frågan ordentligt

Framför allt i DTK-delen är det viktigt att man verkligen har förstått frågan. Det är onödigt att tappa poäng för att man inte vet vad man svarar på.

_______________________________

Vill du ha extra stöd inför provet? Hör av dig till oss för en privatlärare!

Få toppresultat med en personlig studiecoach från läxhjälp.nu

Höj betygen och stärk motivationen!

Kontakta oss nu för mer information

Kom igång med läxhjälp idag!

Läxhjälp.nu logotyp

Så behandlar vi dina personuppgifter säkert

Personlig privatlärare
  • Läxhjälp i hela Sverige
  • Läxhjälp hemma eller online
  • Läxhjälp för alla nivåer
  • Börja med en prova-på-lektion
  • Ingen bindningstid
  • 9 av 10 når sina studiemål
  • Nöjdhetsgaranti