Läxhjälp I hemmet

Högre betyg
Ökad motivation
Starkare studieteknik

Läs mer

Gratis tips & skolhjälp

Guider
Studieteknik
Högskoleprovet

Gå till guide

Köpa och sälja böcker och studentprylar

Med en tunn studentplånbok gäller det att fynda smart. Med andra ord handlar det om att köpa det som verkligen behövs och avvara det som anses onödigt. Engångskostnader som nya (eller begagnade) möbler är ofrånkomligt. Sedan är det även önskvärt att ha en bra telefon och en funktionsduglig dator. Både telefon och dator kommer användas flitigt så se till att köpa något ordentligt. Nästa kostnad uppstår när du behöver köpa cykel. Cykeln kan med fördel vara av äldre modell, dam. Dessa är ofta billiga, snabba och lätta att stiga på. Det finns ett antal gedigna Svenska cykelmärken. Två av dem är Crescent och Monark, som från början av 1900-talet tillverkat cyklar på löpande band. Gå på loppis eller håll utkik på Blocket och Mystudentstore efter cyklar. En cykel kostar i regel 300 kr och uppåt.

Kollegieblock, studentlitteratur och räknare

Skola förknippas med att skriva, räkna och läsa. Som student behöver kommer du därför behöva köpa skrivmaterial (block, pennor, osv.), räknare samt litteratur. I folkmun kallas skolböckerna som är riktade mot högskole- och universitetsstudier för studentlitteratur eller kurslitteratur. Dessa böcker förekommer på både svenska och engelska. Förr köptes studentlitteratur i lokala bokaffärer som fanns på respektive högskoleområde. Idag är många av dessa bokhandlare utkonkurrerade av internetbokhandlarna. På nätet är det Adlibris, Cdon och Lycknis som är marknadsledande.

Köpa och sälja begagnad kurslitteratur på nätet

Varför köpa nytt när det går att köpa begagnade böcker? Slit- och slängkulturen är på väg att försvinna och idag är det fokus på miljön och återanvändning. Eftersom kurslitteratur inte slits nämnvärt, passar det perfekt att sälja litteraturen när kursen är över och tentan skriven. På detta sätt får du in nya, friska pengar i plånboken som kan användas för köp av nästkommande kurslitteraturbehov. Det finns ett flertal köp- och säljsajter som är inriktade mot studenter på internet. En välkänd handelsplats för begagnad kurslitteratur är Mystudentstore.se som dagligen används av Sveriges studenter. Det är gratis att lägga upp annonser på Mystudentstore och annonserna går att dela på sociala medier. Från början var det bara böcker som såldes och köptes, men idag är det även andra prylar så som möbler, cyklar och kläder som byter ägare via sajten.

Annonsera på anslagstavlor och Facebook

Eftersom de flesta studenterna rör sig regelbundet på skolområdet, kan det vara bra att sätta upp en lapp på skolans anslagstavla om du säljer böcker. I regel brukar det ge störst slagkraft om man både annonserar på nätet och lokalt på skolan. Nackdelen med anslagstavlor är att konkurrensen om utrymmet är stenhård, de blir snabbt överfulla. Facebook har ett finger med i spelet gällande handel av litteratur. Tyvärr är Facebook stängt för sökmotorer vilket omöjliggör sökningar från Google att hamna hos Facebook. Detta leder med andra ord till att det blir slutna sällskap som kan se varandras annonser, och du får svårare för att få sålt dina böcker gentemot om du annonserar på någon av de stora annonssajterna.

Syfte

Sidans syfte är att vara en resurs till allt som har med skolan att göra, kunna erbjuda information och vara ett stöd till läxor och läxläsning.

Prov snart?
Läxhjälp.nu är en gratistjänst skapad av Allakando för skolhjälp på Internet. Men inför läxor och prov kan det vara skönt med en egen lärare som sitter ner med dig i lugn och ro som går igenom det man behöver kunna. Vi erbjuder allt från klippkort till kontinuerliga träffar. Via läxhjälp.nu får du även ett prova-på-tillfälle där du kan få uppleva privatundervisningen. Kommer du i kontakt med oss via läxhjälp.nu får du automatiskt denna förmån. Vi hörs och lycka till i skolan!
+ Kom igång med prova-på-tillfälle
Ring upp mig Jag vill ha ett prisförslag
Ring upp mig

Ditt telefonnummer

Jag vill ha ett prisförslag

Din mailadress

Ditt telefonnummer

Övriga upplysningar